José vindt van alle fasen en stappen, het voortraject het leukst. Anderen zijn weer heel goed in de uitvoering. Bij Procap kun je keuzes maken over wat er goed bij je past. Er wordt veel samengewerkt en zo kan een project in een nieuwe fase aan een collega worden overgedragen. Ook kan het zijn dat de opdrachtgever je alleen inhuurt voor een bepaalde fase of stap binnen een groot project.
Een stap verder helpen
In het begintraject zijn er nog veel keuzes te maken. Dit vraagt creatief denkwerk en daar gaat José duidelijk op ‘aan’. Procappers zijn mensen met enthousiasme en deskundigheid en José is ook zo’n creatief denker en tegelijk een echte doorzetter. Ze werkt graag samen met en in een team en houdt ervan om de creativiteit van het team te benutten en aan elkaar te verbinden. Door veel door te vragen en te luisteren wanneer ze verschillende opties voorlegt, komen vanzelf de kansen en problemen bovendrijven.
Stoppen is ook een uitkomst
Als een opdrachtgever niet weet wat hij/zij wil of als er geen urgentie is, wordt het lastig. Stoppen kan dan ook een uitkomst zijn. Dat is niet erg. Doorslepen zonder besluit is meestal erger; tijdrovend en het brengt je nergens. Soms is het goed even stil te staan bij de vraag ‘zijn we nog wel met het goede bezig?’ Helder krijgen of deze opdracht wel de goede opdracht is, is ook een deel van het werk.
Brede achtergrond
Ook in haar opleiding heeft José de breedte gezocht. Ze heeft planologie gestudeerd aan de UvA en is vandaaruit gaan werken in gebiedsontwikkeling. Ze is nog steeds blij met haar keuze. Ze heeft een periode bij de gemeente Delft gewerkt en naast haar werk de “master city developer’ opleiding voltooid. De laatste acht jaar bij Procap heeft ze helemaal haar plek gevonden.
Wat José vooral zo leuk vindt aan haar werk bij Procap is de samenwerking en het delen van kennis. Iedereen is ook zo enthousiast en gemotiveerd. Dat houdt je scherp. Een ander groot pluspunt is het werken op verschillende projecten, op verschillende plekken en met verschillende mensen.
Humor
Humor helpt ook in een team om het leuk te hebben samen. Als je samen lacht, geeft dat energie en bevestigt de band. En het relativeert. Soms is het in een project echt hollen of stilstaan. Soms is er echter ook ellende om te erkennen, voor bewoners of andere betrokkenen. Dan willen mensen die ellende soms even bij de projectmanager kwijt. Het leuke is dat je bij tegenslag ook kunt omdenken, kansen zien en die benutten. Als grond bijvoorbeeld bouwrijp is maar de bouw nog niet start, wordt er vaak ruimte gegeven aan tijdelijke initiatieven (placemaking). Stel, een straat is heel lang opgebroken, dan is het leuk daar een keer voor de buurt een beachvolleybaltoernooi te organiseren. Nou ja, dit is nog niet echt gebeurd maar dat zou zo maar kunnen. Er zijn veel manieren te bedenken hoe je in de tussentijd van een groot project iets leuks kunt maken van iets dat niet direct leuk is. Een grappig voorbeeld bij een omleiding is aangeven hoeveel calorieën iemand extra verbrandt door om te fietsen.