Wat direct opvalt aan Jacqueline van Gils, senior projectmanager en teamcoach bij Procap, is haar open houding. Een gesprek met haar gaat op een haast ongemerkte, moeiteloze manier de diepte in. Jacqueline is van huis uit civiel ingenieur en is na haar studie al direct anders van start gegaan dan gebruikelijk in de ingenieurswereld. Een vreemde eend in de bijt maar het werkte wel meteen heel goed. Inmiddels is ze al 20 jaar Procapper en is ze daar nog elke dag blij mee.
Na haar opleiding, is ze aan de slag gegaan bij een ingenieursbureau. Een normale carrière in dit werkveld begint aan de tekentafel met het maken van technische tekeningen. Na een aantal jaren word je dan constructeur en daarna projectleider.
Als jonkie bij directeuren aan tafel
Jacqueline vond het echter al meteen leuk om met mensen te werken en zaken te regelen en wilde projectleider worden. Zij boden haar een kans en ze werd gekoppeld aan een ervaren rot in het vak en direct ingezet bij het Betuwerouteproject. Er speelden toen veel innovatieve dingen en ze zat al als beginneling met de grote directeuren aan tafel. Daar heeft ze veel geleerd. Ze is die mensen nog altijd dankbaar dat ze haar op sleeptouw hebben genomen. Ze was afwijkend met haar enthousiasme, energie en creativiteit. Dat viel op.
Een van de opdrachtgevers bij het Betuweproject was een Procapper en eind 2001 trad ze daar ook in dienst. Jacqueline heeft zich binnen Procap kunnen verbreden van infra naar gebiedsontwikkeling en teamontwikkeling.
Teamsessie leiden
Het liep in een team van een collega niet helemaal soepel en ze werd gevraagd hiervoor een sessie te leiden en een goed gesprek te faciliteren. Dat pakte direct aan beide kanten goed uit. Haar open houding en lef om op een respectvolle manier feedback te geven, merkte ook een stichting op, die tot doel had de samenwerking te verbeteren tussen opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat en ProRail aan de ene kant en opdrachtnemers (aannemers) aan de andere kant. Vanuit Procap is zij voor die stichting gaan werken en zich gaan bekwamen in de relatiekant en de dynamieken in organisaties.
Samenwerking ontrafeld
Jacqueline vertelt dat samenwerking zich afspeelt op drie niveaus:
- Emotie/relatie
- Proces
- Inhoud
In het kort gezegd: als mensen elkaar weten te vinden (goede relatie) en je voegt daaraan een helder en duidelijk proces toe, dan komt de inhoud vanzelf goed. Het is de uitdaging om als team aandacht te hebben voor alle drie de aspecten. In de praktijk ziet Jacqueline vaak dat teams, als er een conflict is, dit vanuit de inhoud proberen op te lossen met als gevolg dat standpunten verharden en een goed gesprek niet meer mogelijk is. De oplossing is dan ver weg. Het is veel effectiever een open gesprek te voeren over ‘hoe doen we het samen?’. Dat geeft inzicht in de waarden van het team, hun patronen en de impact daarvan op het team en het resultaat. Hiermee kan het team actief aan de slag.