Overheden
Procap werkt altijd en graag voor overheden. Die nemen volgens Theo, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veel meer risico dan het bedrijfsleven en dat maakt het erg leuk. Op de terreinen woningbouw, energietransitie en bereikbaarheid is veel werk te doen. De ‘adviestak’ van Procap helpt overheden met complexe opgaven op deze drie gebieden.
In deze functie ben je onafhankelijk en sta je tussen de overheid, de markt (architect, aannemer) en de omgeving (bewoners, belanghebbenden, bedrijven) in. Vanuit die afstand tot een project, kun je goed advies geven hoe het aan te pakken. Theo heeft zich gespecialiseerd in het verbeteren en afwegen van alternatieven en varianten voor plannen. Andere collega's vinden het doen van evaluaties heel leuk, om dat helemaal uit te pluizen. Theo vindt het juist leuk om aan de voorkant van een project te staan. Je begint nooit blanco. Er ligt altijd iets; er ligt sowieso een behoefte.
De vier A’s
Binnen het advieswerk val je vaak terug op persoonlijke kwaliteiten van je mensen. Wat breng je zelf mee als adviseur? Procap werkt op het gebied van advies eigenlijk altijd met een aantal fasen, de vier A's:
- Arena: inventariseren van de spelers (politiek, overheid, bedrijven, etc.). Is ook een leuk deel van het werk, met mensen in gesprek zijn.
- Analyse: analyses kun je op verschillende manieren doen en die geven dan ook verschillende soorten uitkomsten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitpluizen van documenten. Of het verbeelden van de vraag achter de vraag. Ook creatieve workshops met zowel Procappers als de klant passen in deze analyse-fase.
- Aha!: in deze fase gaan we op zoek naar het Eureka-moment. Vaak draait het om antwoord te geven op de vraag; 'wat willen mensen precies van ons weten?'. Als je dit niet hebt wordt het niks met je advies.
- Actie: we maken één of meer voorstellen die zo concreet zijn dat de opdrachtgever daar 'ja' op kan zeggen. En haar of zijn achterban ook.
De eureka-fase
De eureka-fase is de favoriet van Theo. Ergens moet de oplossing van het probleem vallen: Het is eigenlijk altijd zo dat we daarin vastlopen. Dat we niet verder kunnen en de oplossing ver weg lijkt. Dat is ook logisch: als het geen worsteling is, hadden ze sowieso geen externe adviseur nodig. Het gaat altijd om zeer complexe problemen. Er is dan een eyeopener nodig, een inzicht waardoor de oplossing zich openbaart.
Samen
Het bedenken van varianten voor de ligging van de provinciale weg rond Volkel was ook een bijzondere opdracht op het gebied van samenwerking. Die oplossing hebben we gevonden met een klankbordgroep van twintig inwoners. Die hebben van begin tot eind meegedacht aan de oplossing. Uiteindelijk hebben ze ook zelf het advies gegeven aan de gemeente over de beste oplossing.