Van scepsis naar succes: 90% bewoners stemmen in met warmteconcept

Energie & Klimaat
Publicatiedatum:08-04-2025

Auteur:johan duut

Leestijd:4 minuten
#duurzaamheid#warmtenet#projectmanagement#energietransitie

Van Idee tot Impact: Het Verhaal in 4 Vragen

Hoe creëer je een duurzaam en sociaal warmteconcept waar bewoners zich écht in kunnen vinden? Onze Procapper Johan Duut maakte dit waar in Hoogezand. Samen met de gemeente Midden-Groningen, Waterbedrijf Groningen Duurzaam, kartonfabriek ESKA, vier woningcorporaties en bewonersvertegenwoordigers werkte Johan aan een warmtenet waarmee maar liefst 90% van de huurders instemde. Een resultaat waar het projectteam ‘Gasvrij Gorecht’ trots op kan zijn! Wij stellen hem vier vragen over zijn project.

Welke meerwaarde is er met dit project gecreëerd? 

“Het realiseren van een warmtenet lijkt maakbaar, maar toch gaat het op veel plekken mis. Via een open communicatie en de methode van projectmatig creëren hebben we een toekomstbestendig warmtenet ontworpen. Geen commercieel model, maar een publiek warmtebedrijf dat zorgt voor betaalbare en betrouwbare warmte in de wijk Gorecht – een sociaalmaatschappelijke oplossing dat goedkoper is dan gas.”

Tegen welke uitdagingen liep je aan?

“De zekerheid van de levering van warmte was een uitdaging, want hoe ga je er mee om als de restwarmte wegvalt? We hebben dit opgelost met een reservebron en financiële middelen om die te benutten.

De andere uitdaging was om op voorhand sceptische bewoners enthousiast te krijgen. Veel snapten wel waarom een warmtenet beter is voor de wereld, maar ze waren wel sceptisch of het zou werken, de kosten, de leverzekerheid, etc. Stap voor stap hebben we de bewoners meegenomen en uiteindelijk lag de beslissing bij hen. Mooi dat dan zoveel bewoners overtuigd zijn geraakt.”

Hoe zijn de wensen en behoeften van toekomstige generaties meegenomen in dit project?

“Door echt te luisteren. Dit project draait om duurzaamheid en solidariteit. De doelgroep van de huurders is gemiddeld 75 jaar. Voor veel oudere bewoners lag de focus op wat zij nalaten aan hun (klein)kinderen. De overstap van kolen naar gas in hun jeugd gaf hen perspectief om deze nieuwe verandering te omarmen.”

Voor veel oudere bewoners lag de focus op wat zij nalaten aan hun (klein)kinderen. De overstap van kolen naar gas in hun jeugd gaf hen perspectief om deze nieuwe verandering te omarmen.”

Wat is typisch Procap aan dit project/deze aanpak?

“Van projectmanagement tot omgevingsmanagement en teamontwikkeling: dit project bevat veel van onze kernexpertises. Voor de keuze van het warmtenet hebben we een VE-studie (value engineering) uitgevoerd.

Met een gestructureerde aanpak en een solide projectplan hebben we ervoor gezorgd dat de trein ging rijden en bleef rijden. Daar ligt onze kracht. Vooral het blijven sturen op de uitgangspunten van een projectplan wordt vaak zwaar onderschat. Het is de fundering, je stabiele basis, onder je project.”

Hoe nu verder?

Het warmtebedrijf voor Hoogezand – Warmtecompagnie – is opgericht. Dit jaar start de uitvoeringsfase. De verwachting is dat de eerste woningen in 2026 worden aangesloten.

Wil jij ook een warmtenet of andere energieoplossing realiseren? Neem contact met ons op. We laten graag zien hoe we samen impact kunnen maken!

Meer weten over dit bijzondere project? Bekijk het hier