Vanwege de krapte op de woningmarkt en de wijkvernieuwingen, waarbij veel inwoners tijdelijk elders moesten wonen, werd de ambitie uitgesproken om flexwoningen te realiseren. Dit als aanvulling op de plannen voor nieuwbouw in Groningen én om snel in te kunnen spelen op de grote vraag naar onderdak.
De gemeente Groningen heeft Martine Naber en Kim van der Zande gevraagd om te kijken naar de haalbaarheid van deze ambitie. Martine en Kim onderzochten de vijf potentiële locaties in Groningen en keken of het realistisch was om daar binnen 1 tot 1,5 jaar de circa 1.000 flexwoningen te realiseren. Dit onderzoek heeft zich gefocust op de volgende onderdelen:
- de situatie in kaart brengen: Wie is de eigenaar? Wat is de functie van het gebied in het huidige bestemmingsplan? Om hoeveel vierkante meter gaat het? Wat is het voorziene aantal woningen? Etc.;
- de benodigde planologische procedure en doorlooptijden;
- de capaciteit van de nutsvoorzieningen;
- de ruimtelijke situatie: o.a. bodem, archeologie, flora en fauna, etc.;
- potentiële business case.
Uiteindelijk werd in 6 weken tijd (flexwonen gaat immers over snel handelen) een advies opgeleverd aan de gemeente Groningen en betrokken corporaties. Met daarin welke locaties op korte termijn haalbaar zijn en welke risico’s zij tegen konden komen bij uitvoering. De resultaten zijn gepresenteerd in de vorm van een risicoanalyse, QuickScan, planologische toets en potentiële businesscase.
Ben je geïnteresseerd in dit project en wil je meer weten over het uitvoeren van een quickscan of haalbaarheidsonderzoek? Neem contact op met Martine.