"Hoe maak je een 19e eeuws complex energiezuinig en klaar voor de toekomst?” De Amsterdamse wijk De Pijp is een van de wijken waar de Woningbouwvereniging “ten behoeve der Arbeidersklasse” (een van de voorlopers van Ymere) besloot om goede en gezonde arbeiderswoningen te bouwen. Een van deze complexen is het woningcomplex 2e Jan van der Heijdenstraat uit 1888.
Bram van der Hulst is vanuit de afdeling Stedelijke Vernieuwing van woningcorporatie Ymere als procesmanager betrokken geweest bij de planuitwerking van dit woningverbeteringstraject bestaande uit 130 woningen en 3 winkels. Samen met technische partners is aan de hand van data, woningopnames en de input van bewoners de renovatie uitgewerkt. Bram heeft voornamelijk gewerkt aan het bewonerstraject, de afstemming tussen techniek en de bewonerswensen en het contact met de andere belanghebbenden (zoals de gemeente en het Bureau Monumentenzorg en Archeologie). De afdeling Stedelijke Vernieuwing is binnen Ymere verantwoordelijk voor het procesmanagement binnen “niet ingrijpende” renovatie projecten. Dit zijn renovatietrajecten waar de bewoners de woningen niet verlaten tijdens de renovatie. Voor de bewoners fijn, ze hoeven immers niet tijdelijk te verhuizen, maar dit vergt veel maatwerk.
In overleg met de bewoners is een pakket aan ingrepen samengesteld om de woningen minimaal naar label B te brengen, beter te ventileren en het pand weer aan de eisen van deze tijd te laten voldoen. Hierbij is uiteraard rekening gehouden met de monumentale status. Een ingewikkeld maar noodzakelijk project wat onder andere door Bram zijn inzet in goede banen is geleid.
Meer weten over het project? Neem contact op met Bram.