De Wijert is één van de vier wijken die de komende jaren vernieuwd worden in de stad Groningen. Bij de wijkvernieuwing worden niet alleen woningen verbeterd maar wordt dit ook opgepakt in samenhang met armoede, groen en buitenzijn, een veilige buurt, positief opgroeien en prettig, duurzaam en gezond wonen. Voor de Wijert ligt de opgave vooral in de sociale factoren zoals opgroeien en meedoen en daarnaast wordt de huidige kwaliteit van de openbare ruimte als onvoldoende ervaren.
Voor de Kop van de Wijert, onderdeel van de Wijert- Noord, zijn Karlo Feunekes en Martine Naber verantwoordelijk voor het opstellen van een stedenbouwkundig plan, inclusief een ontwikkelstrategie met stedenbouwkundige kaders en uitgangspunten. In de Kop van De Wijert spelen een aantal opgaven met verschillende eigendomssituaties (eigendom van de gemeente, de woningstichting of van een ontwikkelaar). In dit project hebben we met al deze situaties te maken. Dat vraagt om een flexibele aanpak en veel schakelen. Alle locaties verhouden zich tot elkaar, en natuurlijk tot de omgeving.
Over die omgeving gesproken: naast een aantal deellocaties gaat dit project ook over de openbare ruimte. Dit plan moet ruimte bieden voor beleving, sociale contacten, bewegen en spelen, buurteconomie en groen in de wijk.
Daarnaast houden we rekening met de karakteristieke architectuur en stempelstructuur. Deze stempelstructuur is een herhalend patroon van woonblokken wat kenmerkend is voor naoorlogse wijken in Nederland. Omdat de stempelstructuur nog zo intact is, heeft de Rijksdienst Cultureel Erfgoed De Wijert-Noord een bijzondere stedenbouwkundige status gegeven. Bij transformaties moet deze karakteristieke structuur duidelijk zichtbaar blijven.
De Kop van De Wijert is een cruciale schakel in de Wijkvernieuwing. Er liggen namelijk kansen om programma en kwaliteit toe te voegen in de wijk. Daarnaast vervult de wijk een belangrijke rol in verbindingen met de omgeving, bijvoorbeeld via fiets- en groenverbindingen.
Ben je benieuw naar dit project of wil je over een onderwerp meer weten? Neem contact op met Karlo of Martine.